Tag Archives: Polkupyörä

Polkupyörän komponentit

Komponenttivalinnoissa retkipyörissä painotetaan kulutuskestävyyttä ja toimintavarmuutta, sekä varaosien helppoa sekä yleistä saatavuutta myös syrjäseuduilla. Toisekseen laadukas alumiinirunko maksaa suhteettoman merkittävästi isompi määrä kuin korkealaatuinen teräsrunko. Asukkaiden kannalta kävelyn sekä pyöräilyn ehdoilla rakennettu ympäristö ovatkin autoille suunniteltua ympäristöä viihtyisämpi. Yleinen jarrutyyppi on vannejarru, jossa jarrupalat painetaan ohjaustangossa olevan jarrukahvan kuten myös vaijereiden avulla pyörän vanteeseen. Maastopyörissä sekä hybrideissä on nimittäin nyt usein 24 tai 27 vaihdetta, välillä lisäksi 21. Pyöräretkelle lähtiessä kandee huomata, että mäkisillä seuduilla ajaminen on vahvasti tasamailla polkemista rasittavampaa.

Näistä valitsisin silti vaihteellisen, toisaalta ulkovaihteisen siitä huolimatta. Retkipyöräilyreitit sijoittuvat normisti rauhallisille pienehköille teille, joiden tähden he soveltuvat lisäksi koko perheen pyöräretkille. Loukkaantumisriski onkin reipas myöskin 10–14-vuotiailla pyöräilijöillä. Pyöräily onkin sujuvaa sekä turvallista, kun on nimittäin joustava, varovainen kuten myös ystävällinen liikenteessä. Ostat haluamasi rungon , vaihteet, satulan, pyörät, ohjaustangon sekä toiset osat sekä rakennat itsekin oman pyöräsi. Useimmissa tavallisissa kaupunki- taikka työmatkapyöräilyyn tarkoitetuissa polkupyörissä ovatkin napavaihde, jossa on kolmesta kahdeksaan erilaista välitystä.

Cube-pyörämerkin maahantuojalle vahvistui käsitys, jotta kaikilla merkittävillä kilpailijoilla on nyt saatavilla sähköavustettu maastopyörä. Alumiinia seostetaan toisen muassa sinkillä, kuparilla, magnesiumilla ja skandiumilla. Nauti ostoksista verkossa kuten myös selaa rauhassa kautta laaja valikoimamme pyöriä, polkupyörävaatteita sekä -varusteita. Teräksellä onkin lisäksi helpompaa saada aikaan toivotunkaltaiset jäykkyysominaisuudet rungolle, varsinkin silmälläpitäen raskaassa tavaralastissa tapahtuvaa pitkän matkan pyöräilyä. Kypärä päähän sekä baanalle! Työmatkapyöräily ovatkin hauskaa sekä hyödyllistä. Shimanolla kansalaisten markkinoita ei verrata niinkään sähköpyörien edelläkävijämaa Saksaan ainoastaan Ruotsiin. Järjestely tarttee pientä suunnittelua sekä tietenkin sen, jotta fillarille on turvallinen säilytyspaikka työpaikalla. Pääsääntöisesti vain alle 12-vuotiaat lapset saavat ajaa polkupyörällä jalkakäytävällä.

Porukan laissa määrätään, että polkupyörässä käy olla äänimerkinantolaitteena soittokello. Toisekseen hyvin huollettu teräs säilyttää kaikki ominaisuutensa kutakuinkin ikuisesti, kun hyväkin alumiinirunko väsyy hiljalleen ja murtuu sitten ennenpitkää. Pyöräilijöiden asemaa liikenteessä pitää parantaa valistuksella kuten myös kampanjoinnilla, koska pyöräilijät jäävät lainsäädännössä ja käytännön liikennetilanteissa väliinputoajiksi suhteessa moottoriajoneuvoihin ja jalankulkijoihin. Manskulla pyöräily oli kuten intervalliharjoitusta, lukuunottamatta puistossa pääsi polkemaan sata lasissa jopa koko matkan.

Tavallinen talvivaatetus riittää kovimpia pakkasia lukuun ottamatta. Sujuvan pyöräily rakentaminen onkin mahdollista sekä tarpeellista kaikissa kaupungeissa sekä kunnissa. Pohdintojen lopputuloksena päädyinkin materiaalissa teräkseen. Joka ovat sitten kyllin hyvä sekä mistä kandee maksaa? jokainen riippuu tietysti käyttämisestä ja tarpeesta, toisaalta muutaman sadan dollarin hinnat alkaen mallit kannattaa jättää suosiolla pois laskuista jos haet pyörää, joka kestää metsään vienninkin. Helsinkiin verrattuna Jyväskylässä kuitenkin pyöräillään jopa kaksi kertaa lisää.

Maantiepyöräilijän kannattaa suunnitella reittinsä seudulla Pyöräily-GT -karttaa käyttäen. Lyhyillä matkoilla ympäristön kannalta edullisin tapa liikkua on pyöräily vai kävely. Rungon korkeus onkin selkeä varmentaa vertaamalla standover heightiä eli vakaaputken sitä pian minkä päällä pyöräilijä seisoo laskeutuessaan satulasta seisomaan paikallaan pyörän päällä. Lunki kuski ei huuda taikka heristä nyrkkiä, silti pyörätielle sattuisi este. Avainsana onkin reittisuunnittelu! Seuraavana aamuna skippasin hälyisän Hämeenlinnanväylän sekä meluisan Mannerheimintietn sekä suuntasin Keskuspuistoon. Pyöräilijän kandee tarkkailla ajoasentoaan.

Kääntyessäsi väistä risteävää tietä ylittävää liikennettä. Myös pyöräilijöille ovatkin saatavissa muun muassa pehmusteilla varustettuja pyöräilyhousuja kuten myös satulaan kiinnitettäviä geelipehmusteita. Vuosien varrella ovat vastaantulijatkin saapuneet lähes tutuiksi: Pohjoisrannassa ohi vilahtaa harmaapartainen mies sekä Kulosaaren ylämäessä ohitseni sujahtaa jopa päivittäin vinhasti polkeva, keltaiseen huomioliiviin pukeutunut nainen. Silti pyöräilijöiden valtaenemmistö, mikä pyrkii aktiivisesti välttämään hikoilemista, saavuttaa pyöräillessään täysin hikoilemattakin riittävän päivittäisen määrän arkiliikuntaa. Koon saattaa tutkia asiantuntevassa pyöräliikkeessä sekä tän voi varmistaa koeajolla. Tottakai on olemassa niin sanotusti parempia merkkejä, jotka ovat monesti edelläkävijöitä vaikkapa geometrian kehittelyssä.

Liikennepyöräilyyn on nimittäin Jyväskylän seudulla hyvät mahdollisuudet: matkat kohteiden joskus ovat keskimäärin lyhyitä, kevytväyliä on suuren määrän sekä väylät myös ovatkin kohtuullisesti hoidettuja. Ohita vasemmalta sekä väistä ohittavaa oikealle. Ajovalot, valkoinen etuheijastin sekä punaisen takaheijastin tulee sijoittaa polkupyörään niin, niin että he ovatkin 0,30–1,20 metrin korkeudella tien pinnasta. Sit alkoikin mahdollisesti mutkikkain muutostyö. Nettikauppa tarjoaa kattavan polkupyöräpalvelun. Harraste- sekä kilpakäyttöön tarkoitetuissa maastopyörissä hydrauliset taikka mekaaniset levyjarrut ovatkin standardi, harvemmin näkyy myös hydraulisia vannejarruja. Muita pakollisia polkupyörän varusteita on kotimaassa etuvalo ja etu-, sivu-, poljin- sekä takaheijastimet. Kyseiset kriteerit täyttäviä runkoja, jotka ovatkin myös varustettu kiinnikkeillä etutelineille, takatelineille, lokasuojille ja muille tarvittaville ovatkin varsinkin seuraavat. Ajoradalla pyöräilijä on paremmin autoilijan näkökentässä ja saapuu risteykseen samasta suunnasta kuin toisetkin ajoneuvot.

Lopuksi tarkistat sekä kiristät vain kaikki ruuvit ja liitteet. Pyörätelineisiin henkilö kiinnittää pyöränsä siten, että toisetkin mahtuvat, eikä sumputa toisten pyöriä. Joten ajatuksena olivat saada ohjaintankoa ylemmäs, ajoasennon saamiseksi hiukan ergonomisemmaksi. Pyöräilyssä lihaksiin sekä niveliin ei kohdistu isoja törmäysvoimia ja sen tähden tämä sopii myös sellaisille henkilöille, mille esimerkiksi kävely sekä juokseminen tuottavat korkean painon, nivelvaivojen vai muiden syiden tähden hankaluuksia Pyöräily on yleensä myöskin reipas ympäristö- ja kansantalousteko. Lisäksi ketjuvaihteet tarvitsevat ajoittain säätöä.

Alumiini on nimittäin tottakai kevyttä, muttei retkipyörässä paino näyttele kovin isoa osaa, matkavauhtien ollessa suhteellisen alhaisia. Polkupyörässä käytetään pinnoituskuvioltaan erilaisia renkaita tän mukaan millainen maasto on kyseessä. Kunnollisella pyörällä 5 kilometrin matkan ajaa kaupunkioloissakin vartissa. Pyöräily ovat edullista mihin tahansa muuhun liikkumiseen verrattuna. Käytännössä varsinaisia eri välityksiä on nimittäin selvästi vähemmän, jotta eri rattaiden yhdistelmät saattavat aiheuttaa monia jopa samoja välityksiä. Pyöräillessä työskentelevät reisi- ja pohjelihasten myös pakaralihakset, joiden hyvä kunto antaa voimaa kyykistymisiin ja nostamiseen. Se siksi että alempaan stemmiin kiinnitetään varustetanko, sekä siihen puolestaan tankolaukun kiinnike.

Cyclocross, maastopyörä, ja muut polkupyörät

Ja liian isolla, että liian pienellä pyörällä ajaminen on vaikeaa. Jolloin polkeminen muuttuu helpommaksi ja rullaavammaksi. Ota huomioon kuorma- sekä pakettiautojen katvealueet. Maastopyörä onkin vaikeakulkuisille poluille ja maastoon suunniteltu polkupyörä. Cyclocross-pyörän haarukat ovat maantiepyörää väljemmät suurempia renkaita sekä näiden mukanaan nostamaa maa-ainesta varten. Pyörällä ajaminen saatta tuntua pelottavalta, mutta tukeva runko sekä hallittu ajoasento tuovat luottamusta omiin taitoihin. Ketjuvaihteisissa pyörissä onkin yhdestä kolmeen erikokoista keskiöratasta ja viidestä kymmeneen takaratasta. Vancouverissa puolestaan laskettiin, kuinka huomattavasti yhteiskunta tukee eri kulkumuotoja toisen muassa rakentamalla teitä ja panostamalla oheishaittojen, kuten onnettomuuksien ja saasteiden hoitoon.

Hyvän pyöräilyasennon ja tekniikaltaan sujuvan pyöräilyn onnistuminen edellyttää oikeankokoista sekä omien mittojen mukaan säädettyä polkupyörää. Pyöräily kuluttaa matkaan nähden vahvasti vähemmän sähköä kuin esim. juokseminen taikka kävely. Näinpä alumiininen retkipyörän runko ei pakosti oo ollenkaan kevyempi, kuin teräsrunko. Tarvittaessa saat lainata tai melkein vuokrata pyörän. Jo yhdellä laukulla kapistus silloin kun heilui kuten myös tärisi kuten mikäkin. Ohitus suoritetaan joka kerta vasemmalta, ei ikinä oikealta. Erityisesti, mikäli käytät päähän kiinnitettävää lamppua.

Meillä on huippulaadukkaita kilpatason polkupyöriä ja pyöräilyvaatteita sekä käytännöllisiä pyörätarvikkeita kuten myös myöskin polkupyöriä arkiseen, esim. työmatka-ajoon. Tällä tyylillä ei vaatisi käydä suihkussa kahdesti päivässä eivätkä päiviin tule ”liikaa” liikuntaa, mikä saattaa olla ongelma, jospa tykkää sattua lisäksi jumpissa, salilla tai muuten urheilemassa. Toisekseen reippaan huollettu teräs säilyttää jokainen ominaisuutensa kutakuinkin ikuisesti, jahka hyväkin alumiinirunko väsyy hiljalleen sekä murtuu sit ennenpitkää. Jospa ajoitat pyöräilysi suoraan palaveriin, sikäli mukauta vauhti tämän mukaan: sikäli mikäli ajaminen vaikuttaa raskaalta, päädyt palaveriin todennäköisesti puuskuttava sekä hikisenä. Seudullisia pyöräilyn pääreittejä täten laatukäytäviä on seitsemän: ne johtavat keskustasta Hervantaan, Kangasalalle, Teiskoon, Pirkkalaan, Ylöjärvelle, Nokialle sekä Lempäälään. Ranskassa puolestaan on laskettu, jotta kaikki työmatkapyöräilijä säästää keskimäärin 1200 € vuodessa pelkästään yhteiskunnan terveydenhoitokuluja.

Polkupyörää koskevat liikenteessä siis suurelta osin samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja. Toisessa ääripäässä on nimittäin suoratankoisia, paksurenkaisia laitteita, joihin voi pakata tavaraa useita kymmeniä kiloja. Siispä päätin kokeilla työmatkapyöräilyä haittapuolista huolimatta. Tunturin polkupyörien runkojen mitoituksessa otetaan huomioon suomalaisten mittasuhteet. Tänään jahka voin valita, joihin iltaisin aikani käytän, fillarointi ei tunnu niin välttämättömältä, silti siitä miten saisi raitista ilmaa sekä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä. Kannattaa tutustua paikallisten pyöräkauppojen tarjontaan kuten myös selata nettiä, niin pääsee paremmin perille millaisia vaihtoehtoja ovat tarjolla sekä mitä vastinetta sijoitukselleen saa.

Ylävartalon rasitus ja voimankäyttö edes jää lajissa vähemmälle raskasta maastoajoa sekä alamäkiajoa lukuun ottamatta. Jospa pääset hypistelemään pyörää livenä, se onkin iisi kokeilla nostamalla pyörä niin ylös koska tämä osuu haaroihin ja huomata jääkö renkaiden alle noin 5cm ilmaa. Olenkin pyöräillyt työmatkat lumettomina kuukausina viimeiset parikymmentä vuotta, joten jaan kybällä pyöräilyviikon iskulauseen ”Ilo irti työmatkasta”. Laatukäytävien lisäksi pyöräilyreittiverkostoon kuuluvat pääreitit, aluereitit sekä lähireitit. Pyörällä matka-aika onkin monesti kilpailukykyinen auton kanssa sekä reitit ovat usein mahdollista valita rauhallisia puistoja pitkin. Muu tekniikka ovatkin samankaltaista maastopyörien kanssa, joskin ainoastaan hybrideihinkin tarkoitettuja osia on olemassa.

Maastopyörän rakenteessa on pyritty huomioimaan ennalta arvaamattoman maaston epätasaisuudet vankentamalla runkoa, leventämällä renkaita sekä tehostamalla jarruja. Että pystymme pitämään toimituskulut mahdollisimman alhaisina, asiakkaan joutuu tehdä muutama yksinkertainen vaihe tilauksen vastaanottamisen jälkeen; etupyörän ja polkimien asentaminen sekä ohjaustangon säätäminen. Metsäpoluille, jossa juurakot sekä kivikot on pienemmässä roolissa soveltuu hyvin esimerkiksi 29” renkailla varustettu jäykkäperäinen maastopyörä, silloin kun taas endurotyyppiseen tekniseen polkurymistelyyn käy paremmin140-170mm joustava täysjousto maastopyörä. Niistä valitsisin silti vaihteellisen, silloin ulkovaihteisen kuitenkin. Löydät myös asennusvideot kullekin pyörätyypille: maastopyörä, retkipyörä, kaupunkipyörä, hybridi-pyörä kuten myös maantiepyörä.

Jolloin onkin hyvä valita jokin lyhytjoustoinen (120mm tai alle) etu- vai täysjousitettu xc-pyörä. Onkin toisiakin tilanteita, missä ei pystytä kohtuudella odottaa pyöräilijän käyttävän pyörätietä. Kuntoilussa jälleen lähtökohtaisesti hyvä asia. Näytä suuntamerkki sekä ryhmity ajoissa aikaisemmin kääntymistä. Pyöräily on monesti hyvä vaihtoehto henkilöautolle. Yhteistä näille kaikille onkin siitä huolimatta se, niin että niihin pystyy pakata tavaraa mukaisesti useita kymmeniä kiloja. Mitä vaikeammasta maastosta on kyse sitä isompi määrä vaihteiden suuresta lukumäärästä on nimittäin hyötyä. Laskentamallissa pyrittiin ottamaan huomioon teiden ja katujen rakentamisesta koituvat kustannukset kuten myös teiden kulumisesta aiheutuvat kulut.

Maantie- sekä citypyörissä käytetty sileä sekä kapea asfalttirengas tarjoaa pienimmän vierintävastuksen tasaisilla tiepinnoilla. Polkupyörän hyötysuhde on hyvä jotta jokainen käytettävä voima ohjataan renkaan pyörittämiseen ja liikekitka on pieni. Selvitä työpaikkasi pyöränsäilytysmahdollisuudet. Elikkä mikäli haluaa ulkomailta tilata edullisesti hyvää, kandee tutustuminen aloittaa Radonin pyöristä sekä vertailla heitä toisiin vaihtoehtoihin. Maantiepyörästä on ajan saatossa muokattu harraste- sekä kilpailukäyttöön useita toisia tätä enemmän vai vähemmän muistuttavia pyörätyyppejä kuten aika-ajopyörä, ratapyörä, triathlonpyörä, audax-pyörä kuten myös cyclocross-pyörä. Kohtalaisen yleistä kilpakäyttöön tarkoitetuissa polkupyörissä on materiaalien yhdistely, tällöin prosenttimäärä rungosta saatta olla jotain metallia, prosenttimäärä hiilikuitua. Polkupyöriä hidas jep varastetaan merkittävästi.

Tämä kykenee talvikeleilläkin lämpimän sekä tuulelta suojaavan kerrospukeutumisen ynnä nastarenkaiden ansiosta. Vuonna 2009 menehtyneistä pyöräilijöistä 20 % oli päihtyneitä. Vuosien varrella ovat vastaantulijatkin saapuneet jopa tutuiksi: Pohjoisrannassa ohi vilahtaa harmaapartainen mies sekä Kulosaaren ylämäessä ohitseni sujahtaa jopa päivittäin vinhasti polkeva, keltaiseen huomioliiviin pukeutunut nainen. Yleisrengas onkin kahden viimeksi mainitun välinen kompromissi, jota käytetään hybridipyörissä sekä joissain retkipyörissä. Lukuunottamatta parempi noin päin kuin se, koska rinteessä loppuisi vaimennus kesken. Työnantajat saattavat myötävaikuttaa monin tavalla työmatkapyöräilyn suosioon. Luonnollisesti myös pyöräilijöitä ovat syytä valistaa oikeanlaisesta sekä muut tienkäyttäjät huomioivasta liikennekäyttäytymisestä.

Pyöräilijöiden kuolemaan johtavia onnettomuuksia on nimittäin nyt kolmanneksen vähemmän ja loukkaantumisia viidenneksen vähemmän kuten 10 vuotta sitten. Pyöräilijän onnettomuusriski on nimittäin tällaisissa paikoissa suuri, ja mahdollisissa onnettomuustapauksissa pyöräilijän oikeusturva on heikko. Pyöräilijä polkee kilowattitunnin sisältämällä energialla 100 kilometriä, autoilija ajaa 0,8–1,7 kilometriä, linja-autossa istuva pääsee 5–10 kilometriä ja junassa istuva 10–20 kilometriä. Nimenomaan tuon kevyemmällä pyörällä ei ole enään kiva rytyttää bike parkissa mäkeä alas, mutta tuolla pärjää jo aivan hyvin. Näinpä alumiininen retkipyörän runko ei välttämättä oo lainkaan kevyempi, kuin teräsrunko. Sähköpyörien ostajat taas eivät välttämättä oo perinteisiä pyöräilijöitä. Pyöräilyyn vakavammin suhtautuvat vannovat maantiepyöräilyn nimeen.

Ketjuvaihteisissa pyörissä ovatkin yhdestä kolmeen erikokoista keskiöratasta kuten myös viidestä kymmeneen takaratasta. Pyöräile maantien taikka pyörätien oikeassa reunassa. Pyöräilijöiden kuolemantapauksista yli puolet sekä loukkaantumisista yhdeksän kymmenestä tapahtuu taajamissa. Puhtaisiin maantiepyöriin verrattuna retkipyörässä onkin monesti vähän kuvioidummat paksummat renkaat sekä laajemmat välityssuhteet mäkisiä osuuksia varten. Meiltä löydät lisäksi suuren valikoiman pyöräkypäriä, polvi- ja kyynärpääsuojuksia ynnä muuta, mikä tekee pyöräilyn turvallisemmaksi.