Tag Archives: Kestovaipat

Kestovaippa säästää luontoa!

Perusperiaate kestovaipassa on imukykyisen materiaalin kuten myös kosteussuojakankaan yhdistäminen. Villahousut (hahtuvahousut, hahtuvat, villikset): hahtuvatai merinovillalangasta neulotut vaippahousut. Esimerkiksi fleece tukkeutuu saippuasta. Kestovaippoja käyttävän lapsen voi olla helpompi huomaa hätänsä sekä oppia ilmaisemaan se. Joka kerta huuhtelen kakan pois vaipasta käsisuihkun avulla, jonka päästä laitan ne odottamaan pesua mahdollisimman ilmavasti kannelliseen koriin. Pintakuiva kerros saatta olla kiinteä kosteutta siirtävä kangas, pestävä kankainen vai kertakäyttöinen kuitupaperiliina.

Kestovaipat on kärsineet kauan huonosta imagostaan, mihin liittyy uskomus siitä, että heidän kanssa voi seistä päivittäin vauvan kakka sormien välissä kylpyhuoneessa poimien omista vaatteistaan viimeisiä ripulin jyviä, mitkä ovatkin jääneet pesukoneen pohjalle. Mikäli haluat vapauttaa vaipan pesua ja helliä vauvan ihoa, enemmän pakettiin hoitoliina. Vauvoja on usean kokoisia ja muotoisia. Villaimut ja villahousut kannattaa säilyttää eri paikassa, jotteivät ne joudu vahingossa liian kuumaan pesuun. Älä käytä huuhteluainetta, ainoastaan lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa vai teepuuöljyä. 1 rkl), mikä sitoo hajuja sekä pehmittää materiaaleja. Nopeaa ja helppoa vaippailua, käy myös vastahakoisille kestovaipan pukijoille. Kestovaippa ei sisällä vahingollisia kemikaaleja, sekä on lisäksi hengittävämpi kuin kertakäyttövaippa. Kuivaksiopetteluvaiheessa suositaan monesti märkäpintaisia vaippoja, jolloin lapsi huomaa kosteuden eivätkä vaippa tunnu märkänä yhtä miellyttävältä. Vaippalainaamot ovat loistava tapa tutustua erilaisiin vaipatusmahdollisuuksiin.

Luonnonmateriaalista valmistettu kestovaippa onkin miellyttävämpi vauvan iholla, kuin kemikaaleja sisältävä hiostava paperivaippa. Kun pesun aika tulee, pesen kestovaipat yleensä vähintään joka toinen päivä 60 asteessa. Oletko koskaan ajatellut millaisia vaippoja isovanhempamme käyttivät, kun kertakäyttövaippoja ei ollu olemassa. Omat taskuvaipan kaavani sekä ompeluohjeet julkaisin jo aiemmin, mutta tokihan noita löytyy netistä silti miten. Vaippalainaamoiden vaippapaketit sisältävät useita eri sorttisia vaippoja, mitä pystyy testata enimmäkseen viikon kerrallaan. Mikäli kaveripiirissä on kestoilija, pyydä napakka perehdytys vaippahuoltoon (säilytys, pesu, kuivaus, tahrat).

Jotkut väittävät, niin että säästetty raha kuluu pyykinpesukoneen pyörittämiseen, sillä tämä ei pidä paikkansa. Nykyaikaiset pesukoneet saattavat lähes säästää vettä verrattuna käsin lavuaarin alla huuhteluun. Voit myös liottaa likavaippoja ämpärissä. Silkin sisältämä silkkiliima hoitaa ihoa sekä vapauttaa pahaankin punoitukseen. Kertakäyttövaippojen käyttö yleistyi 60-luvulla, elikkä ensimmäisetkään vaipat eivät oo vasta maatuneet. Vaippojen kanssa pysty pestä muuta pyykkiä. Älä väännä tai rutista villahousuja, vain kuivaa ne käärimäällä froteepyyhkeen väliin, kuosittele kosteana oikeaan muotoonsa sekä ripusta kuivumaan tasaiselle pinnalle, ei sentään esimerkiksi lämpöpatterille. Ei oo tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, jotta tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan. Sama pätee myös vaatteisiin.

Veteen saa halutessaan lisätä hieman etikkaa poistamaan hajuhaittoja. Sisäpintana meidän vaipoissa on ollu kuivaliinakangasta, mikä vie kosteuden suurelta osin pois vauvan iholta. Kestovaippailu ovat yleistynyt hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Minun pikaohjeeni ovattäällä. Vaippojen kuivaus on ekologisinta ja taloudellisinta narulla parvekkeella taikka muuten ulkona. Kasaaminen vie aikaa enemmän kuin valmiin vaipan pukeminen. Kannellista ämpäriä käytettäessä hajuhaittoja ei kuitenkaan esiinny. Kestovaippa onkin uudestaan käytettävä vaippa, mikä on valmistettu luonnon kuiduista, keinotekoisista materiaaleista tai näiden sekoituksesta. Mikrokuitufrotee on parasta imukykynsä takia, paitsi että sitä ei suoraan vauvan iholle.

Mikäli hänen viesteihinsä vastataan johdonmukaisesti tarjoamalla mahdollisuus tehdä hätänsä muualle kuin vaippaan, lapsi oppii hallitsemaan rakkoaan sekä suoltaan jossain määrin jo erittäin varhain, joka voikin nopeuttaa kuivaksi oppimista. Tarvittavien vaippojen lukumäärä riippuu kuivatusolosuhteista, käyttöja pesutiheydestä. Sikäli mikäli pesukoneessasi on hellävarainen villanpesu taikka käsinpesuohjelma, saat pestä ne myöskin koneessa. Käytetyillä kestovaipoilla ovat hyvä jälleenmyyntiarvo. Vaippoja kannattaa hommata tän verran, niin että puhtaita ja kuivia vaippoja ovat aina käytettävissä. Vanhemmat kohtaavat lukemattomia tilanteita, joissa niiden käy päättää lapsensa parhaaksi. Uudemmissa pesukoneissa on valittavana lisäksi 70°C pesuohjelma, mikä korvaa 90°C pesun. Eräs lapsi käyttää kahden talven kuluessa keskimäärin 5000 vaippaa. Kestovaippoja lapsi tarttee parikymmentä vuodessa.

Käytetyt vaipat saa kerätä esim. ilmavaan koriin, jossa ne eivät aiheuta hajuhaittoja odotellessaan pesuun menoa. Ovatko kestovaipat tosiaankin parempia? mitä paremmuus kenellekin tarkoittaa? Nykyajan mukavuudenhaluinen henkilö tarvitsee syyn sille, miksi kannattaa käyttää kestovaippoja. Villaimujen lanoliinituksesta ollaan montaa mieltä. Lyhyellä vauvalla paras kiinnitys on ollut tarra: riittävästi säätövaraa masun pullotuksesta riippuen ja isommalla toimivat nepparit, jahka noita lapsi ei yleensä voi itsekin auki. Keskustelualueen ystävähaun avulla saat löytää myös kestovaippailijoita omalta paikkakunnaltasi.  Kestovaipoissa löytyy kuoseja vaativaankin makuun.

Kuivausrumpu nopeuttaa vaippojen kuivatusta, lukuunottamatta rasittaa materiaaleja. Myöskin suuremmista marketeista saattaa löytyä jokunen kestovaippa. Terveys: Kestovaipat eivät pidä sisällään vahingollisia kemikaaleja. Omia pyykinpesutottumuksiaan kannattaa tietenkin tarkkailla: kiinnittämällä huomiota pesuaineen sekä -lämpötilan valintaan, koneen täyttöasteeseen ja kuivaustapaan (naruvs. Jo osa-aikakestoilu joten kestovaippojen käyttäminen kertakäyttöisten rinnalla pienentää jätemäärää selvästi. Kalliimpi hankintahinta kuin koottavilla vaipoilla. Taikka pari-kolmekymmentä kestovaippaa.